«Τεχνοδιάσπαση». Ο νέος τρόπος να χαλάει η επικοινωνία στο ζευγάρι και την οικογένεια.

Εμφανίσεις: 992 Συντάχθηκε από Από “Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά” και “Institute for Family Studies” στις .

technoference 01 

ΑπόΜαμά Μπαμπάς και ΠαιδιάκαιInstitute for Family Studies

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μπει για τα καλά  στις οικογενειακές μας στιγμές!  Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ενηλίκων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, διαθέτουν smartphone και καλύπτουν με αυτά σημαντικό μέρος της κοινωνικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Όμως, πώς επιδρά η χρήση αυτών των συσκευών στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και το ζευγάρι;

Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ηλεκτρονικές συσκευές, smartphone, tablet, υπολογιστές, βοηθούν το ζευγάρι να έχει επικοινωνία μεταξύ τους και με τα παιδιά . Να είναι σε επαφή. Αυτό πράγματι συμβαίνει όταν βρίσκονται μακριά και υπάρχει η ανάγκη να μοιραστούν σκέψεις, συναισθήματα. Η τεχνολογία είναι κυριολεκτικά στην τσέπη μας, οπότε είναι  εύκολο να καλύψουμε τα κενά στη ζωή μας με τη χρήση της.

 Όμως τί συμβαίνει όταν το ζευγάρι, η οικογένεια,  είναι μαζί και ο υπολογιστής, το tablet  ή το smartphone έχει τις δικές του απαιτήσεις; Τότε αποκαλύπτεται η άλλη όψη του νομίσματος, όπου η αυξημένη συνδεσιμότητα συνοδεύεται με την εμφάνιση προβλημάτων. Μερικά άτομα αναπτύσσουν προβληματική ή εθιστική χρήση των συσκευών, σε βαθμό που αυτή αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή και τις σχέσεις τους.

Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα των συσκευών. Αφορά τις αδυναμίες των χρηστών, που υπερεκτιμούν, υιοθετούν έναν συγκεκριμένο τύπο τεχνολογίας και τη χρησιμοποιούν υπερβολικά συχνά. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι νεότεροι ενήλικες και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παγιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, αν και το χάσμα μεταξύ των φύλων τείνει γρήγορα να μειώνεται και οι γυναίκες είναι εξίσου πιθανό, αν όχι πιθανότερο, να κάνουν και κείνες υπερβολική χρήση αυτών των τεχνολογιών. Όσοι είναι εξωστρεφείς αλλά και οι καταθλιπτικοί και οι μοναχικοί διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβληματικούς τύπους χρήσης της τεχνολογίας.

technoference 01


Η ενοχλητική συμπεριφορά, αφορά κυρίως εκείνους που είναι προσκολλημένοι στις συσκευές τους και εκδηλώνεται καθώς διακόπτουν την επικοινωνία τους κατά καιρούς από τους ήχους και τις ειδοποιήσεις του κινητού τους, ενώ βρίσκονται με άλλα άτομα. Αυτές οι διακοπές μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητικές, και  ίσως ιδιαίτερα ενοχλητικές όταν ο χρήστης είναι με ένα άτομο που έχει μεγαλύτερη αξία ή ενδιαφέρον όπως ο/η σύζυγος και γενικότερα τα μέλη της οικογένειας. Αυτή η διακοπή της επικοινωνίας ή της συζήτησης για χάρη του κινητού εκλαμβάνεται ως μια απόρριψη, ως περιφρόνηση,  ως υποτίμηση της προσωπικής σχέσης για χάρη κάποιου άλλου, τιμητικότερου-ενδεχομένω προσώπου ή σημαντικότερου μηνύματος.

Στο Institute for Family Studies, ξεκίνησε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί ένα μέρος από αυτό που ονομάσαμε «τεχνοδιάσπαση»: τις καθημερινές προσβολές, τις διακοπές στην επικοινωνία του ζευγαριού ή αλλιώς το «κλέψιμο του χρόνου» που περνούν μαζί δύο άνθρωποι, εξ΄αιτίας της τεχνολογίας. Θέλαμε να καταγράψουμε όλους τους τρόπους που η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να γίνει προβληματική και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσωπικές σχέσεις.

Χρησιμοποιήθηκε ένα δείγμα 143 εγγάμων ή σε σταθερή σχέση γυναικών. Κάθε γυναίκα ανέφερε πόσο συχνά ορισμένες συσκευές, όπως ένα κινητό ή smartphone, tablet, υπολογιστής και τηλεόραση, διέκοψαν την επικοινωνία που είχε με τον σύζυγό της. Οι γυναίκες βαθμολόγησαν επίσης πόσο συχνά αντιμετώπιζαν συγκεκριμένες καταστάσεις «παρέμβασης» της τεχνολογίας, όπως το να στέλνει ο σύζυγος μηνύματα σε άλλους κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συζήτησης του ζευγαριού ή να απαντά στο τηλέφωνό του καθώς έτρωγαν μαζί.

Το 70% περίπου των γυναικών δήλωσαν ότι τα κινητά/smartphone, οι υπολογιστές ή η τηλεόραση παρενέβαιναν στη σχέση τους με τον σύζυγό τους σε αρκετές ή συχνές περιπτώσεις. Πολλές γυναίκες δήλωσαν επίσης ότι οι ακόλουθες συγκεκριμένου τύπου διακοπές συνέβαιναν τουλάχιστον καθημερινά:

Πολλές από αυτές τις διακοπές είναι πιθανώς ακούσιες ή ασυνείδητες, αλλά αρκούν για να στείλουν στον άλλο το μήνυμα ότι η συσκευή ή το μήνυμα είναι πιο σημαντικά εκείνη τη στιγμή από τον δικό του άνθρωπο. Εάν αυτό γίνεται συχνά, η σχέση τους αρχίζει να υποφέρει. Και η έρευνα έδειξε ότι αυτό συμβαίνει συχνά: Οι γυναίκες που ανέφεραν περισσότερη «τεχνοδιάσπαση» στη συζυγική σχέση τους ανέφεραν και περισσότερες συγκρούσεις εξαιτίας της χρήσης της τεχνολογίας, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους, περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.

technoference 01


Εάν θέλετε να αποφύγετε τις συγκρούσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία πριν ακόμη ξεκινήσουν, αυτές είναι μερικές προτάσεις:

1. Μπορεί να προηγηθεί μια συζήτηση ως προς  τη χρήση του κινητού κλπ, με τον σύζυγο και τα μέλη της οικογένειά σας γενικότερα και να ορισθούν  κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού ως προς τη χρήση του κινητού στις περιόδους που είστε μαζί.

2. Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Εξετάστε προσεκτικά και κριτικά και το δικό σας μερίδιο στη χρήση των ψηφιακών συσκευών. Ελέγξτε  στον εαυτό σας…

3. Ορίσετε να υπάρχουν ώρες χωρίς συσκευές κάθε μέρα όπου, χρόνος που θα βρίσκεστε με απλότητα με το σύζυγο  ή την οικογένειά σας. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορεί να αποφασίσουν να απενεργοποιήσουν τις συσκευές τους μόλις επιστρέψουν από τη δουλειά και να τις βάλουν σε κάποιο σημείο που δεν φαίνονται. Στη συνέχεια, μπορούν να τις ενεργοποιήσουν ξανά αφού τα παιδιά κοιμηθούν και αφού βρήκαν λίγη ώρα για να μιλήσουν  μεταξύ τους και να επικοινωνήσουν ως ζευγάρι. Άλλοι μπορεί απλώς να βγάζουν τα τηλέφωνα και τα tablet τους εκτός οπτικού πεδίου κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα.

Μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους να απομονώσετε τις ενοχλητικές διακοπές της οικογενειακής σας επικοινωνίας και να δείξετε στους δικούς σας πως  εκείνοι έχουν τη προτεραιότητα στη ζωή σας!

 

Πηγή: ifstudies.org

 

 

Ετικέτες: Διαδίκτυο και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εκτύπωση