Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Δήλωση γονέων προς το Σχολείο για άρνηση ιατρικών πράξεων και εγκλεισμού τέκνων τους σε δομές απομόνωσης

paidia koronoios 01

 
Μεγάλη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία που ξέσπασε μεταξύ των γονέων με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 59624  στο ΦΕΚ 4138Β/26-9-2020

με τίτλο "Μέτρα προσωρινού περιορισμού επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19", που διατάσσει τον εγκλεισμό μελών πολυμελών οικογενειών σε δομές φιλοξενίας -απομόνωσης , όταν αυτά δεν έχουν χώρο να απομονωθούν και είναι ασυμπτωματικά ! 

Εάν τα μέλη αυτά παραβιάσουν το μέτρο, επαπειλείται και πρόστιμο 5.000 ευρώ, εκτός από την προβλεπόμενη στον νόμο 4682/2020 ποινή φυλάκισης έως 2 χρόνια.

Γονέας ανέφερε, ότι έτρεμε από την ανησυχία και τον θυμό του στην ιδέα να βλέπει  το παιδί του να το απομακρύνουν από το σπίτι με κλούβα ή ασθενοφόρο, προς άγνωστη κατεύθυνση και με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής ! 

Μεταξύ άλλων αναφέρει η ΚΥΑ τα εξής ασαφή,  που επιδέχονται πολλές ερμηνείες και αφήνουν "παράθυρα" για κάθε είδους αυθαίρετες ενέργειες, που ασφαλώς δεν πρέπει να εφαρμοστούν:

 

"Άρθρο μόνο

1.Τον προσωρινό περιορισμό για δεκατέσσερις (14) ημέρες, επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, των ακόλουθων κατηγοριών:

α) προσώπων που στερούνται μόνιμης κατοικίας στην ελληνική επικράτεια,

β) προσώπων που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας και

γ) προσώπων που ανήκουν σε πολυπληθείς οικογένειες και δεν έχουν τη δυνατότητα απομόνωσής τους, τα οποία είναι ασυμπτωματικά και δεν χρήζουν εισαγωγής ή περαιτέρω νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, κατά τα αναφερόμενα στην από 25.9.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2.Το μέτρο της παρ. 1 υλοποιείται σε χώρους φιλοξενίας (καταλύματα απομόνωσης), οι οποίοι ορίζονται με πράξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και λειτουργούν υπό την εποπτεία και μέριμνα αυτής. Την υγειονομική παρακολούθηση των ανωτέρω συντονίζει και επιμελείται το Υπουργείο Υγείας με τη σύμπραξη του ΕΟΔΥ.

3.Τα αρμόδια όργανα δύνανται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, να ορίζουν ως χώρο επιβολής του μέτρου της παρ. 1 των επιβεβαιωμένων (ασυμπτωματικών ή με ήπια συμπτώματα) κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 και οποιονδήποτε άλλον εκ των προβλεπόμενων χώρων της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α' 76)".

Όμως  ρητά απαγορεύεται  από το Σύνταγμα και από τις διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η Χώρα μας, οποιαδήποτε ακούσια ιατρική πράξη ή επέμβαση στο άτομο, πλην των περιπτώσεων  που θίγεται η δημόσια υγεία. Εδώ ένας ασυμπτωματικός δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση ότι με την παραμονή του στο σπίτι θίγει την δημόσια υγεία σε τέτοιο σοβαρό βαθμό, ώστε να ληφθεί εναντίον ένα τόσο επαχθές μέτρο, το οποίο  περιορίζει την  προσωπική του ελευθερία με την σύλληψή του και τον εκτοπισμό από το άσυλο της κατοικίας του !

Για αυτό τον λόγο, καθώς και για την αποτροπή άλλων ιατρικών πράξεων επί του ανηλίκου στο σχολείο, χωρίς την συγκατάθεση του γονέα του, οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να υποβάλλουν την παρακάτω δήλωση , που αν δεν τηρηθεί, θα αναζητήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης ευθύνη από τους παραβάτες.

 

Η δήλωση ΕΔΩ σε εκτυπώσιμη μορφή

 

Η Νομική Ομάδα του Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά

 

Ετικέτες: Βιοηθική και Ιατρική, Παρατηρητήριο

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.