Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Η συχνή χρήση κινητού πιθανότατα επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

mobile phone sperm count wellness 01  

Από  μελέτη στο “Fertility and Sterility” (2)

των: Rita Rahban, Ph.D., Alfred Senn, Ph.D., Serge Nef, Ph.D., Martin Rӧӧsli, Ph.D.

Ο  αριθμός των σπερματοζωαρίων στον άνδρα έχει μειωθεί πάνω από 50% παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια, δημιουργώντας ερωτηματικά στους ερευνητές για τα αίτια.(1) Θα μπορούσαν να ευθύνονται η ρύπανση, πιθανές τοξίνες στα τρόφιμα και το νερό, η αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών, τα φάρμακα ή ακόμα και το διαρκώς παρόν κινητό τηλέφωνο;

Μια πρόσφατη μελέτη(2) διερεύνησε τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων και διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 22 ετών που -κατά δική τους δήλωση- χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους για περισσότερες από 20 κλήσεις την ημέρα, είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλό συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων και 30% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος, τη καταγραφή του αριθμού των σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος. Η μελέτη δεν διευκρίνισε αν οι άντρες έκαναν κλήση με το κινητό τους, έστελναν μήνυμα ή και τα δύο.

Υπήρξε και κάποια θετική πληροφορία στην έρευνα, καθώς διαπιστώθηκε ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των τηλεφώνων, στη διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη, βελτιώθηκε και ο αντίκτυπος στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Στη μελέτη επίσης δεν διαπιστώθηκε διαταραχή στο σχήμα και την κινητικότητα του σπέρματος, κάτι που αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα σπερματοζωάρια κολυμπούν προς τον στόχο τους, ούτε αλλοιώσεις στο DNA.

Παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα που επιβεβαιώνουν και άλλες προηγηθείσες σχετικές μελέτες(3) οι ειδικοί στην ανδρική γονιμότητα δεν δείχνουν να ανησυχούν…. Υποστηρίζουν πως «οι άνδρες που θέλουν να κάνουν παιδιά, θα πρέπει να ασκούνται, να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούν υγιές βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα, και το αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας».


Όμως τί ακριβώς συμβαίνει με τα κινητά; (1)

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών ραδιοσυχνοτήτων τα καλούμενα RF-EMF. Εάν αυτά τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν στη μέγιστη ισχύ, ο περιβάλλον ιστός μπορεί να θερμανθεί έως και 0,5 βαθμούς Κελσίου ή περίπου 33 βαθμούς Φαρενάιτ.

«Τα κινητά στέλνουν και λαμβάνουν συνεχώς σήματα και αυτά τα σήματα είναι πιο έντονα όταν τα τηλέφωνα είναι σε χρήση», δηλώνει ο Dr. Alexander Pastuszak, επίκ. καθηγητής χειρουργικής και ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο University of Utah School of Medicine στο Salt Lake City. Και συνεχίζει: «Με το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο, αυτά τα σήματα διαφέρουν ανάλογα με το αν μιλάτε ή αν στέλνετε δεδομένα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, «Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων μειώνονται σημαντικά κατά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, ενώ είναι υψηλότερα κατά τη λήψη μεγάλων αρχείων, τη χρήση ήχου ή βίντεο, όταν εμφανίζονται μόνο μία ή δύο γραμμές στην ένταση του σήματος, και όταν βρίσκεστε σε λεωφορείο, αυτοκίνητο ή τρένο που κινείται γρήγορα». Συνεπώς, το Υπουργείο της Καλιφόρνια συνιστά το τηλέφωνο να χρησιμοποιείται μακριά από το σώμα και το κεφάλι – να μιλούμε με μεγάφωνο ή με ακουστικά – και επιπλέον να μεταφέρεται μέσα σε θήκη και επιπλέον σε ένα σακίδιο, χαρτοφύλακα ή τσάντα.

Το ερώτημα «εάν τα πεδία που εκπέμπουν τα κινητά μπορούν πραγματικά να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα», αποτελεί πηγή διαμάχης και συζητήσεων εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό είναι κατανοητό δεδομένου του αντίκτυπου που θα έχει η οριστική απάντηση στην κατανάλωση των σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μελέτες σε ποντίκια έχουν διαπιστώσει ότι τα πεδία RF-EMF, σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που αφορούν τα κινητά τηλέφωνα, μειώνουν την γονιμότητα στα αρσενικά, συμβάλλουν στον θάνατο του σπέρματος και προκαλούν αλλαγές στον ιστό των όρχεων. Δεδομένων των συγκρουόμενων συμφερόντων, πολλοί είναι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως στον άνθρωπο δεν ισχύουν τα ανωτέρω, πως για κάθε ζώο υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα κλπ.

Ωστόσο, αυτή η τελευταία μελέτη αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στη συζήτηση, καθώς πρόκειται για μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που διεξήχθη σωστά. Είναι μελέτη στον πραγματικό κόσμο και συσχετίζει άμεσα τη χρήση τηλεφώνου και τη ποιότητα του σπέρματος.

mobile phone sperm count wellness 01


Η μελέτη της Ελβετίας (2)

Η μελέτη περιελάμβανε 2886 υγιείς νέους ηλικίας 18-22 ετών, στρατιωτικούς, και πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία ανάμεσα στο 2005 και 2018. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια εκ των οποίων το ένα λάμβανε πληροφορίες από τους νέους για την υγεία και το τρόπο ζωής τους, ενώ το άλλο απευθυνόταν προς τους γονείς τους και αφορούσε πληροφορίες πριν την σύλληψη των παιδιών τους. Οι νέοι άντρες, χρήστες του κινητού, αποφάσιζαν αν θα κουβαλούσαν το κινητό στη τσέπη του παντελονιού, σε τσέπη στο στήθος, σε ζώνη μεταφοράς ή αλλού. Πάνω από το 85% από αυτούς έβαζαν τα κινητά στην τσέπη του παντελονιού τους όταν δεν το χρησιμοποιούσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους μία έως πέντε φορές την ημέρα ή λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν πολύ υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και συγκέντρωση σπέρματος ανά ml. Όσο η χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξανόταν, τόσο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έπεφτε, με τα χαμηλότερα επίπεδα να βρίσκονται μεταξύ των ανδρών που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους 20 ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τον αντίκτυπο της χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων/συγκέντρωσης σπέρματος και χρήσης τηλεφώνου ήταν μεταξύ 2005 και 2007. Καθώς οι εταιρείες μετακινήθηκαν από το 2G στο 5G, ο συσχετισμός εξασθενούσε, ακολουθώντας την «αντίστοιχη μείωση της ισχύος εξόδου του τηλεφώνου», ανέφερε η μελέτη.

Η παραγωγή σπέρματος και η γονιμότητα είναι πολύπλοκες διαδικασίες και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα από ένα είδος μελέτης και μόνο. Ακόμη και τα επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν τη σπερματογένεση και την παραγωγή ορμονών, σύμφωνα με τους ειδικούς, που δηλώνουν πως «είναι η ποιότητα του σπέρματος που μετράει. Εάν είναι καλή, μπορείτε να κάνετε παιδί, ακόμα κι αν έχετε κυριολεκτικά μια χούφτα σπέρματος».

Ωστόσο – κατά την γνώμη μας- είναι πολύ επιπόλαιο να μη λάβει κάποιος υπόψιν του τα ανωτέρω συμπεράσματα. Ας σημειωθεί πως δεν υπάρχει μελέτη που να αθωώνει την επίδραση του κινητού στη σπερματογένεση στους άνδρες. Είναι σημαντικό λοιπόν όσοι άντρες επιθυμούν να κάνουν παιδιά και οικογένεια να λάβουν υπόψιν τους τα σχετικά στοιχεία και να αναπροσαρμόσουν τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

__________________________

Παραπομπές:

  1. https://amp.cnn.com/cnn/2023/11/01/health/mobile-phone-sperm-count-wellness/index.html
  2. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2023.09.009
  3. https://doi.org/10.4103%2Fjhrs.JHRS_126_19

 

 

 

 

Ετικέτες: Κινητό Τηλέφωνο, Ατεκνία, Στειρότητα, Τεχνολογία και Οθόνες

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.