Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά παιδιών που νοσηλεύονται με δηλητηρίαση από βρώσιμη κάνναβη μετά την νομιμοποίησή της

megali ayksisi sta peristatika paidion pou nosileyontai me dilitiriasi apo vrosimi kannavi meta tin nomimopoiisi tis 01

 
Τα Gummies (ζαχαρωτά) που έχουν εγχυθεί με κανναβινοειδές THC πωλούνται στον Καναδά. (Craig Chivers/CBC News)


Stephanie Dubois · CBC News

24 Αυγούστου 2022

Φτάσαμε να τρώμε  κυριολεκτικά κουτόχορτο…..

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο Καναδά* η κατανάλωση βρώσιμης κάνναβης από τα παιδιά μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Η έκθεση αφορά τις περιοχές της Alberta, British Columbia και το Οντάριο, κρίνεται όμως πολύ ενδιαφέρουσα και για την Ελλάδα, εφόσον εδώ και αρκετό καιρό στα ράφια των δικών μας αρτοποιείων καταστημάτων ή και διαδικτυακά διατίθενται προϊόντα με περιεκτικότητα κάνναβης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine* σχετικά με τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας από χρήση κάνναβης από παιδιά, διαπίστωσε μια απότομη αύξηση στις επαρχίες όπου τα βρώσιμα προϊόντα έγιναν νόμιμα μεταξύ του Ιανουαρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τις περιοχές που τότε δεν ήταν νόμιμη.

Οι ερευνητές με έδρα το Οντάριο ανακάλυψαν ότι τρεις τέτοιες επαρχίες - η Αλμπέρτα, το  British Columbia και το Οντάριο — είδαν διπλάσια αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά σε σύγκριση με το Κεμπέκ, το οποίο απαγόρευε αυτά τα φαγητά κατά τη στιγμή της μελέτης.

«Σε αντίθεση με τους ενήλικες, που μετά την κατανάλωση συνήθως φτάνουν σε ευφορία ίσως και λίγη υπνηλία, όταν τα μικρά παιδιά καταπίνουν τα συγκεκριμένα φαγώσιμα, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Έχουμε δει παιδιά με επιληπτικές κρίσεις, παιδιά που σταμάτησαν να αναπνέουν», είπε ο  Dr. Yaron Finkelstein συγγραφέας της μελέτης και ιατρός προσωπικού στο νοσοκομείο SickKids στο Τορόντο.

«Τα συμπτώματα από την κατανάλωσή τους, ειδικά σε μικρά παιδιά, μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή».

Πίνακας: Οι σχετιζόμενες με την κάνναβη νοσηλείες αυξήθηκαν σημαντικά στα παιδιά μετά την νομιμοποίηση των φαγώσιμων προϊόντων της.

Μέσος μηνιαίος αριθμός νοσηλειών παιδιών ηλικίας κάτω των 9 ετών που οφείλονται σε δηλητηρίαση από βρώσιμη κάνναβη

megali ayksisi sta peristatika paidion pou nosileyontai me dilitiriasi apo vrosimi kannavi meta tin nomimopoiisi tis 01

 
Πριν τη νομιμοποίηση της κάνναβης
             (Οκτώβριος 2028)                                                                                                       
 
Μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης (Οκτώβριος 2028 - Δεκέμβριο 2019)
                            
                   
 Μετά τη νομιμοποίηση της φαγώσιμης κάνναβης (Ιανουάριος 2020 - Σεπτέμβριος 2021)

Πηγή: Dr. Daniel Myran CBC News

Ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί τα φαγώσιμα με κάποια περιεκτικότητα κάνναβης - συμπεριλαμβανομένων των καραμελών, της σοκολάτας ή των αρτοσκευασμάτων - να πωλούνται σε απλές συσκευασίες, ώστε να μην είναι ελκυστικά για τα παιδιά και με όχι περισσότερα από 10 χιλιοστόγραμμα της ψυχοδραστικής ένωσης THC.

Αλλά ακόμη και αυτές οι προφυλάξεις «δεν είναι αρκετές», είπε ο Dr. Finkelstein. «Τα παιδιά εξακολουθούν να κινδυνεύουν».

Για τους λόγους αυτούς οι παιδίατροι συμβουλεύουν οι γονείς και οι κηδεμόνες να αποθηκεύουν τα φαγώσιμα κάνναβης μακριά από τα παιδιά. Τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά σε τέτοια προϊόντα και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά. Το ποσό που καταναλώθηκε, το είδος του φαγητού, η ηλικία και το μέγεθος του παιδιού είναι όλοι παράγοντες καθοριστικοί για την βαρύτητα της νόσου.

«Είναι φτιαγμένα  ώστε να είναι νόστιμα και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό για ένα νεαρό άτομο να δοκιμάσει ένα από αυτά τα πράγματα, νομίζοντας ότι είναι ένα νόστιμο μπισκότο ή κέικ σοκολάτας ή τσίχλες ή άλλα βρώσιμα προϊόντα», είπε Dr. Dina Kulik, παιδίατρος από το Τορόντο που δεν συμμετείχε στη μελέτη.


Τι δείχνει η μελέτη

 Στα πλαίσια της έρευνας, ο Dr. Finkelstein και οι συνεργάτες του ήθελαν να εξετάσουν εάν η ύπαρξη περισσότερων προϊόντων κάνναβης στην αγορά μετά τη νομιμοποίησή της επηρέασε τον αριθμό των παιδιών που νοσηλεύονταν για δηλητηριάσεις από αυτήν.

Συνέκριναν τα δεδομένα των επαρχιακών νοσοκομείων σε τρεις χρονικές περιόδους:

Πριν από τη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά (Ιανουάριος 2015 έως Σεπτέμβριος 2018).

Αφού η κάνναβη έγινε για πρώτη φορά νόμιμη (Οκτώβριος 2018 έως Δεκέμβριος 2019).

Μετά τη νομιμοποίηση των βρώσιμων προϊόντων (Ιανουάριος 2020 έως Σεπτέμβριος 2021).

Στην πρώτη περίοδο, διαπίστωσαν ότι 581 παιδιά μεταξύ ενός και εννέα ετών είχαν νοσηλευτεί για δηλητηρίαση από κάνναβη.

Υπήρχαν κατά μέσο όρο δύο τέτοιες νοσηλείες το μήνα στην Alberta, British Columbia και το Οντάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο CBC News.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός αυξήθηκε σε 5,2 κατά μέσο όρο το μήνα μετά την νομιμοποίηση της κάνναβης.

Μετά τη νομιμοποίηση των φαγώσιμων κάνναβης σε αυτές τις επαρχίες, αυξήθηκε επιπλέον φτάνοντας στο 14,9.

Στο Κεμπέκ, η αύξηση ήταν μικρότερη. Αυτή η επαρχία είχε κατά μέσο όρο περίπου 0,7 μηνιαίες επισκέψεις σε νοσοκομεία λόγω δηλητηριάσεων από κάνναβη πριν από τη νομιμοποίηση. Αλλά αυτό τριπλασιάστηκε μετά τη νομιμοποίηση των φαγώσιμων, σε περίπου 2,1.

Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν εάν κάποια παιδιά πέθαναν κατά την περίοδο της μελέτης.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η νομιμοποίηση οδήγησε ώστε περισσότερα παιδιά να υποστούν κατά λάθος κατάποση και τοξικότητα από τα προϊόντα μαριχουάνας», είπε η Dr. Kulik, προσθέτοντας ότι έχει δει αύξηση των κρουσμάτων στο ιατρείο της.

Η Deborah Friedman, διευθύντρια στη κλινική τραύματος στο Montreal Children's Hospital και το McGill University Health Centre και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο McGill, είπε ότι η μελέτη υποδεικνύει αυτό που η ίδια και οι συνάδελφοί της βλέπουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών τους:  «Tα κρούσματα που είδαμε ήταν αποτέλεσμα κατανάλωσης τσίκλας, σοκολάτας και μπισκότων, αλλά σίγουρα οι αριθμοί δεν αυξήθηκαν όπως προφανώς αυξήθηκαν στην Αλμπέρτα, το Οντάριο και την Britidh Columbia», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πρόσφατη η νομιμοποίηση και ότι η αυξητική τάση χρειάζεται περισσότερη παρακολούθηση.

Ο Dr. Finkelstein σημειώνει ότι ορισμένοι γονείς ή φροντιστές παιδιών δεν γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει καταπιεί ένα τέτοιο προϊόν γεγονός που καθιστά τη διάγνωση ορισμένες φορές δύσκολη. Άλλες φορές, οι γονείς επιλέγουν να μην το αποκαλύψουν στους γιατρούς.

«Όταν συμβεί αυτό… έχουμε ένα αναίσθητο παιδί που δεν ξέρουμε τον λόγο και αρχίζουμε να κάνουμε έναν πολύπλοκο έλεγχο. Μερικά από αυτά τα παιδιά υποβάλλονται σε πολύ επώδυνες εξετάσεις… μέχρι να προσδιορίσουμε τον λόγο και αυτό κυρίως συμβαίνει αν οι γονείς δεν μας αποκαλύψουν την έκθεση στη φαγώσιμη κάνναβη»

Και, συνεχίζει ο Dr. Friedman, «Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν τα παιδιά τους για συνήθη συμπτώματα όπως έμετο, υπνηλία, ταχυκαρδία, δύσπνοια, άγχος και διέγερση. Εάν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα και υπάρχουν τέτοια προϊόντα στο σπίτι, θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά στο πλησιέστερο νοσοκομείο με την υποψία της δηλητηρίασης από κάνναβη. Επιπλέον εάν οι γονείς φέρνουν τέτοιου είδους φαγώσιμα στο σπίτι, (σημ. ΜΜΠ: ΚΑΚΩΣ….) θα πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια μακριά από τα παιδιά όπως και όλα τα άλλα φάρμακα.

* Πηγή επιστημονικής μελέτης: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2207661?query=TOC&cid=NEJM+eToc%2C+August+25%2C+2022+DM1379474_NEJM_Non_Subscriber&bid=1132487759

 

Πηγή: cbc.ca

 

 

 

Ετικέτες: Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.