Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Χρήση μαριχουάνας; Όχι, για κανένα παιδί.

xrhsh marixoyanas oxi gia kanena paidi 01


Η πρόσφατη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα για βιομηχανική και φαρμακευτική χρήση και η μεγάλη αιδιοδοξία που συνοδεύει αυτή τη νομιμοποίηση, ως μελλοντική πηγή οικονομικής ευημερίας για την χώρα, μας οδηγούν ώστε να ενημερώσουμε κατάλληλα τους γονείς.

Και αυτό γιατί η επεκτεινόμενη καλλιέργεια του φυτού δημιουργεί μεγαλύτερη πρόσβαση των νέων σε ένα προϊόν της ινδικής κάνναβης, την μαριχουάνα, της οποίας η χρήση θεωρείται -παρεξηγημένα- από τους νέους ως ψυχαγωγική και χαλαρωτική.

Η μαριχουάνα προέρχεται από το φυτό της ινδικής κάνναβης, και πωλείται ως ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα, μίσχους, άνθη και σπόρους του φυτού. Σε αντίθεση όμως με όσα ανεύθυνα λέγονται η χρήση της εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά μας.

 

xrhsh marixoyanas oxi gia kanena paidi 02  

Βλαπτική για τους νέους μας.

 

Δήλωση του American College of Pediatricians - Απρίλιος 2017.

 

Η αυξανόμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνας συνέβαλε στην καθιέρωση της πεποίθησης ότι η μαριχουάνα είναι αβλαβής, η έρευνα όμως τεκμηριώνει οτι οι κίνδυνοι της χρήσης της από τη νεολαία είναι σοβαροί. Η μαριχουάνα είναι εθιστική, έχει βλαπτική επίδραση στον εφηβικό εγκέφαλο, αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για νόσο του καρδιοαναπνευστικού καθώς  και για καρκίνο των όρχεων ενώ συνδέεται τόσο με ψυχιατρικές ασθένειες όσο και με αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές.

Τα στοιχεία απο τις μελέτες δείχνουν ότι η έστω και περιορισμένη ως τώρα ανοχή στη χρήση μαριχουάνας έχει ήδη αυξήσει τα ποσοστά ακούσιας έκθεσης μαριχουάνας στα μικρά παιδιά και μπορεί να αυξήσει την εφηβική χρήση.

Εκείνοι μάλιστα που  άρχισαν να χρησιμοποιούν την ιατρική μαριχουάνα καταρχήν, ξεκίνησαν σε νεαρώτερη ηλικία την τακτική χρήση της, και εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα από την κατάχρηση και την εξάρτηση σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ιατρική μαριχουάνα.

 Ένα πρόσφατο άρθρο στο Journal of American Medical Association, σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν επιστημονικά τη χρήση της ιατρικής μαριχουάνας. Το κύριο δραστικό χημικό συστατικό στη μαριχουάνα είναι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Η μαριχουάνα έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί το ενδοκαναβινοειδές σύστημα του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκαλώντας το "ανέβασμα" και  τα άλλα αποτελέσματα που βιώνουν οι χρήστες. Αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν: παραμορφωμένη  αντίληψη των πραγμάτων, ψυχωσικά συμπτώματα, δυσκολία στη σκέψη και επίλυση προβλημάτων, διαταραχές στη μάθηση και τη  μνήμη,  καθυστερημένο χρόνο αντίδρασης στα ερεθίσματα, διάσπαση προσοχής, έλλειψη κρίσης, διαταραχή στην ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων.

 
xrhsh marixoyanas oxi gia kanena paidi 03  

Ἡ THC καταστέλλει τους νευρώνες στο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών του ιπποκάμπου, επηρρεάζει δηλαδή την εγκατάσταση και εκτέλεση των επίκτητων μορφών συμπεριφοράς, που είναι εξαρτημένες από τον ιππόκαμπο, ενώ επίσης επιδεινώνει τις ήδη εγκατεστημένες συμπεριφορές.

Οι νέοι που συμμετείχαν στις μελέτες και οι οποίοι χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα κάνναβης στην εφηβεία και τη συνέχισαν κατά την ενηλικίωση εμφάνισαν σημαντική πτώση στον δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία μεταξύ 13 και 38 ετών - κατά μέσο όρο 8 % -  η οποία αφορούσε όσους από αυτούς πληρούσαν τα κριτήρια για εξάρτηση από την κάνναβη. Ικανός αριθμός μελετών έχουν δείξει συσχετισμό, μεταξύ της χρόνιας χρήσης  μαριχουάνας και ύπαρξης ψυχικής ασθένειας.

Η μαριχουάνα αποτελεί συχνά την πύλη που οδηγεί στην κατάχρηση και άλλων παράνομων ουσιών. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι συχνά το ενδιάμεσο βήμα που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της χρήσης τσιγάρων και αλκοόλ με  τη χρήση άλλων πιο ισχυρών και επικίνδυνων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη. Αυτή η εξέλιξη στην κατάχρηση ουσιών είναι γνωστή ως "φαινόμενο της πύλης".

Συμπερασματικά, η χρήση μαριχουάνας είναι επιβλαβής για τα παιδιά και τους εφήβους. Για το λόγο αυτό, το American College of Pediatricians αντιτίθεται στη νομιμοποίησή της για ψυχαγωγική χρήση και προτρέπει να υπάρχει εξαιρετική προσοχή στη νομιμοποίησή της για ιατρική χρήση.

Ομοίως, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (AACAP) έκανε πρόσφατα τη δική της δήλωση εναντίον των προσπαθειών για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Με παρόμοιο τρόπο επεσήμανε ότι τα «ζημιογόνα αποτελέσματα της μαριχουάνας στην ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία και την κοινωνική λειτουργικότητα, μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.»

«Σε αυτές  συμπεριλαμβανονται ο αυξημένος κινδύνος ατυχημάτων με μηχανοκίνητα οχήματα, η σεξουαλική θυματοποίηση, η ακαδημαϊκή αποτυχία, ο εθισμός , η  ψυχοπαθολογία και η επαγγελματική ανικανότητα του νέου ».


xrhsh marixoyanas oxi gia kanena paidi 04 

Έτσι, η AACAP (α) αντιτίθεται στις προσπάθειες νομιμοποίησης της μαριχουάνας, (β) υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της μαριχουάνας στους εφήβους, (γ) υποστηρίζει την  άνετη πρόσβαση σε καλά οργανωμένη θεραπεία για τους χρήστες και εξαρτημένους (δ) υποστηρίζει την προσεκτική παρακολούθηση των επιπτώσεων της μαριχουάνας στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Το Κολλέγιο ενθαρρύνει τους νομοθέτες, τους πολιτικούς, τους γονείς και όλους όσους ασχολούνται με τα παιδιά  να εξετάσουν τις παραπάνω επιστημονικές διαπιστώσεις και να δράσουν υπέυθυνα και ανάλογα.

 

Πηγή:

https://www.acpeds.org/the-college-speaks/position-statements/effect-of-marijuana-legalization-on-risky-behavior/marijuana-use-detrimental-to-youth

https://cannabisnews.gr/category/eidiseis/

 

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αντατρέξουν στα πλήρη άρθρα που περιλαμβάνουν και την σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

 

 

 

Ετικέτες: Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.